Herkese tekrar merhaba. Bu yazımda yine bir VPN’i inceleyeceğim: ZenMate VPN. Çünkü VPN ZenMate fiyatça uygun bir ürün olup akıllarda en fazla olan soru perfromans ve güvenlik açısından yeterli olup olmadığı. Bu nedenle sizlere bugün detaylı bir ZenMate incelemesi sunmayı uygun buldum. Hadi başlayalım.
Performans ve güvenlik açısından yeterli bir VPN edinmek ister misiniz? VPN ZenMate aradığınız ürün olabilir. Üstelik 30 günlük para iade garantisi sunuluyor.
Son güncelleme: 16 Aralık 2024
İngiltere orijinli Kape Teknoloji’nin sahibi olduğu ürün internete güvenli ve geniş erişimli bağlantı sunan bir Sanal Özel Ağ uygulamasıdır.
Windows, MacOS, Android ve iOS tabanlı cihazlara uyumlu olan uygulamanın genel özellikleri şunlardır:
Öncelikle sizlere her zamanki gibi bazı sakıncalı kısımları iletmek istiyorum. Yani diğerlerinde olduğu gibi ZenMate incelemesinde de her şeyden önce bazı zayıf yönleri göstermek istiyorum. Çünkü karar vermek açısından çoğunlukla bu en faydalı şey oluyor.
Dolayısıyla en önce hangi cihazda kullanacağınız çok önemli. Çünkü bu uygulama Windows ve Android için iyi. Ancak MacOS ve iOS cihazları için kullanabileceğiniz özellikler ve kısmen de güvenlik açısından çok iyi değil.
İkinci olarak, nerede kullanacağınız da oldukça önemli. Yani ZenMate ülkeler açısından da bazı sakıncalara sahip. Çünkü bu uygulama sıkı kuralların hakim olduğu ülkelerde ve özellikle de Çin’de çalışmıyor. Dolayısıyla amacınız bu ülkelerde kullanmak ise bu sizin için uygun bir ürün olmayabilir.
Bunlar benim test edilmiş ve önerilen VPN’lerim. Eğer ilgileniyorsanız ve daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız işte en iyi VPN gönderimiz.
Uygulama VPN sağlayıcıları içerisinde en ucuz ürün olarak karşımıza çıkıyor. Ayrıca ne kadar uzun dönemli Zenmate üyelik yaparsanız o kadar daha ucuz oluyor.
Uygulamayı 1 aylık, 6 aylık ve 18 aylık paketler halinde alabilirsiniz. Ayrıca bu paketler içerisinde yine ilave seçenekler de var. Yani ücretsiz, Pro veya Ultimate olarak da ilave paketler tanımlayabiliyorsunuz.
ZenMate ücretsiz VPN kullanmak isterseniz sadece tarayıcı uzantısını bazı kısıtlara tabi olarak kullanabilirsiniz. Ancak burada sadece tarayıcı üzerinden VPN’i devreye koymuş olursunuz. Yani tüm internet kullanımınız güvenlikli hale gelmez.
Eğer Pro paket isterseniz yine tarayıcı ile sınırlı kalmak kaydıyla ama özellik açısından kısıtlamalardan kurtulursunuz. Ancak benim size tavsiyem tüm internetinizi güvenlikli yapmanız. Yani sadece tarayıcı uzantısı halinde kullanabileceğiniz ücretsiz ve Pro paketini tavsiye etmem. Dolayısıyla Ultimate paket alarak tüm internet bağlantınızı şifreli hale getirmeniz bence yerinde olur.
Uygulama 7 günlük ücretsiz deneme versiyonuna sahip. Ayrıca sadece e-posta gerektiren bu seçenek başlamak için oldukça pratik ve kolay. Ancak tüm paketler için 30 günlük para iade seçeneği fırsatı var. Hem de özellikler açısından hiç bir kısıtlama olmadan.
Ödeme yöntemleri açısından uygulama biraz kısıtlı. Çünkü sadece debit veya kredi kartı ile ödeme yapabiliyorsunuz.
ÖZELLİK | DEĞERİ |
---|---|
Sıfır kayıt? | Evet, verileriniz ve kimliğiniz güvende |
Torrentler ile uyumlu mu? | Evet |
Netflix | US, FE, DE, UK |
Çoklu Giriş Eklentisi | 5 eşzamanlı bağlantı |
Kapsanan ülkeler | 74+ |
Desteklenen işletim sistemleri | Windows, macOS, Linux, Android, iOS |
Para İade Garantisi | 30 Gün |
Protokoller | OpenVPN (TCP, UDP), L2TP, PPTP |
Trafik Verileri | Sınırsız |
Şifreleme | Güçlü: AES 256 bits |
IP Adresleri | Açıklanmıyor |
Sunucular | 3.500+ |
VPN ZenMate incelemesinin bu kısmında sizlere bazı kullanım özelliklerinden bahsedeceğim.
Uygulama yayın izleme açısından oldukça etkin bir VPN sağlayıcısı özelliğine sahip. Çünkü yayınlara özel optimize edilmiş sunucuları var. Dolayısıyla Netflix anlamında geniş bir yelpazede (ABD, Kanada, Almanya, Fransa, Japonya, İtalya ve Avustralya) kullanım imkânı sunuyor. Ayrıca izleme kalitesi de oldukça iyi.
Zen Mate VPN torrent için mükemmel bir seçenek. Çünkü torrent için de yine optimize edilmiş özel sunuculara sahip. Ayrıca kullanım kolaylığı açısından da bu konu öne çıkarılmış. Çünkü menüden direk “Torrent için” seçeneğini seçip yüksek hızlarda indirme işlemlerini gerçekleştirebiliyorsunuz.
VPN ZenMate incelemesi açısından en net ve en negatif husus bu sanırım. Çünkü uygulama Çin’de veya sıkı internet politikasına sahip diğer ülkelerde çalışmıyor. Dolayısıyla eğer bu konu sizin için önemli ise başka ürünlere bakmanızı öneririm.
En baştan söyleyebilirim ki bu uygulama oyun oynamak için alınmaz. Çünkü ping değeri yüksek kalıyor. Dolayısıyla bağlantı sorunları yaşamanız muhtemel. Yani bu da sizin oyun keyfinizi olumsuz olarak etkileyecektir.
Ancak sunucu hızları açısından yeterli diyebilirim. Yine de sadece oyun oynamak için bir VPN arıyorsanız bu uygulama sizin VPN’iniz değil bence.
VPN ZenMate incelemesinin bu kısmında sizlere uygulamanın sahip olduğu bazı özelliklerden bahsedeceğim.
Uygulama 256-bit AES algoritması ile askeri seviyede bir şifreleme sunuyor. Yani kişisel ve teknik verileriniz kırılamayacak bir kriptoya sahip oluyor.
Ayrıca OpenVPN, IKEv2 ve WireGuard güvenlik protokolleri sayesinde üst düzey bir güvenlik altyapısına sahip. Ancak en başta belirttiğim gibi bunlar değişik cihazlar için farklılık gösteriyor. Örneğin; Windows kullanıyorsanız OpenVPN ve IKEv2 ile, Android kullanıyorsanız OpenVPN ve WireGuard ile, Mac veya iOS kullanıyorsanız sadece IKEv2 ile korunuyorsunuz.
ZenMate VPN kullanıcılara Kill Switch özelliği hazır olarak geliyor. Yani herhangi ilave bir ayar gerektirmeden Kill Switch özelliğini direk olarak kullanmaya başlıyorsunuz. Dolayısıyla herhangi bir bağlantı kesintisi yaşarsanız sistem otomatik olarak tüm internet bağlantısını da kesiyor. Dolayısıyla herhangi bir bilgi kaçağı olması söz konusu olmuyor.
Uygulama bu yönüyle de gayet iyi. Çünkü uygulamanın sunucuları DNS ve IP adreslerinizi daima gizli tutuyor. Ayrıca WebRTC, IPv6 ve IPv4 adresleri için de geçerli bu güvenlik.
Ancak bu konudaki en büyük sıkıntı, bu özelliğin yalnızca Windows için geçerli olması. Yani Mac, Android veya iOS kullanıyorsanız bu konuda bir güvenlik koruması yok.
Bu VPN hizmetiyle sahip olabileceğiniz diğer bir özellik de reklâm ve malware engellemesi. Yani uygulama zararlı olabilecek URL adreslerini sizin için otomatik olarak engelliyor.
Ancak bu özellikte de şöyle bir eksiklik var. Sistem sadece malware içeren reklâmları engelliyor. Yani masum reklâmları almaya devam ediyorsunuz. Dolayısıyla eğer tüm reklâmlardan kurtulmak istiyorsanız bunun için ilave tedbirler almanız gerekiyor.
VPN ZenMate incelemesi sırasında gördüğüm diğer güzel bir özellik de kayıt tutmama prensibi oldu. Yani uygulamayı kullandığınızda kullanım geçmişiniz, konumunuz veya herhangi bir kişisel veriniz hiçbir şekilde kaydedilmiyor, saklanmıyor veya izlenmiyor.
Dolayısıyla kendinizi bu konuda güvende hissedebilirsiniz. Ancak bu özellik ile ilgili sıkıntılı sayabileceğimiz nokta, uygulamanın üçüncü kurumların denetimine açık olmaması. Çünkü bazı uygulamalar bağımsız üçüncü denetleyici kurumlar tarafından denetim yaptırarak bu özelliklerini tescillemiş oluyorlar.
Şimdi geldik ZenMate VPN’in Windows üzerindeki kullanımına. Uygulama genelde tüm yeteneğini Windows üzerinde sergilemeye odaklanmış olarak görünüyor. Yani diğer cihazlar için bazı kısımları zayıf tutmuş. Dolayısıyla Windows üzerindeki kullanımı bizim için belirleyici nokta olarak ele alınabilir.
Uygulamanın tasarım ve kullanımı konusunda çok bir şey söylemeye gerek yok. Yani kullanımı ve görüntüsü oldukça kullanıcı dostu. Ayrıca Windows için WireGuard protokolü hariç diğer tüm özellikler de kullanıcıların seçiminize sunulmuş.
Yine ayarlar konusunda da Windows için negatif yönde söylenebilecek bir husus bulunmuyor. Çünkü kullanışlı birçok seçenek kullanıcı tarafında kolaylıkla seçilebiliyor ve kişiselleştirilebiliyor.
VPN ZenMate incelemesinin en negatif kısmı burası. Çünkü uygulama Windows cihazlar için ne kadar iyi ise diğer cihazlar için de o kadar kötü. Üstelik olumsuz taraflar güvenlik ile ilgili.
Yukarıda da bahsettiğim gibi Android için herhangi bir sızıntı koruması mevsut değil. Ayrıca malware engelleme özelliği de Android’de yok.
MacOS ve iOS cihazlarda yalnızca IKEv2 güvenlik protokolü var. Ayrıca kullanıcıya herhangi bir güvenlik veya gizlilik ayar seçenekleri de verilmemiş.
Uygulamanın diğer bir kullanımı da tarayıcılar üzerinden oluyor. Chrome, Firefox ve Edge tarayıcıları üzerinden uygulamayı ücretsiz veya Pro paketleri ile kullanabiliyorsunuz.
Ücretsiz versiyonu tercih ederseniz sadece 4 ülkedeki sunucuları kullanabiliyorsunuz ve 2Mbps hız sınırı sizi bekliyor. Ancak Pro pakette tüm özellikleri tam kapasite kullanabiliyorsunuz.
Uygulamanın sunduğu diğer bir kullanım da Android tabanlı akıllı televizyonlar için. Ancak bunun için uygulamayı yönlendiricinize kurmanız gerekiyor.
Bu kısımda sizlere ZenMate VPN üzerinde yapılmış bazı test sonuçlarını aktaracağım. Yapılan testler genelde performans ve güvenlik açısından yapılan testler. Burada da en önemli faktörler hız ve veri sızıntıları.
Hız kullanıcılar için çok önemlidir. Çünkü herhangi bir yayının izlenmesinde veya oyunun keyifle oynanmasında hız kilit faktör. Dolayısıyla sunucular ve aradaki mesafe gibi konular dikkate alınarak bazı testler yapılması yerinde oluyor.
Uygulamanın yakın ve uzak sunuculara bağlantısında yaklaşık %50’lik hız düşmeleri yaşanıyor. Ancak bu durum normal sayılabilir.
Ancak önemli konu, uzak sunuclara bağlandığınızda ping süresi gözle görünür derecede artıyor (yaklaşık 2 kat). Bu durum yayın izleme konusunda sıkıntı yaratmasa da oyuncular için kötü haber.
Hız konusu sizin için önemli ise özellikle ExpressVPN size en iyi sonucu verecektir.
Uygulamanın bu konulardaki karnesi iyi. Yani yapılan testlerde sonuçlar gayet iyi.
Kill Switch, DNS, WebRTC, IPv6 ve IPv4 testlerinin hepsinde bir sıkıntı yaşanmadı.
Ancak buradaki yine en öneli nokta bu korumaların Android, Mac ve iOS cihazlarında çoğunun olmaması. Dolayısıyla buradaki güvenceleri sadece Windows cihazlar için geçerli olduğunu düşünebilirsiniz.
Güvenlik anlamında geniş yelpazede üst düzey sonuçlar için ExpressVPN kullanabilirsiniz.
VPN ZenMate incelemesinde gördüğüm en zayıf temel konulardan biri de müşteri desteği oldu. Çünkü uygulamada 7/24 canlı sohbet imkânı yok. Ayrıca e-posta desteği de oldukça yavaş. Bununla beraber SSS kısmındaki bilgiler güncel değil.
Müşteri desteği ile ilgili daha detaylı bilgi için buraya tıklayabilirsiniz.
İnternete güvenli ve geniş erişimli bağlantı sunan bir Sanal Özel Ağ uygulamasıdır.
Sahip olduğu geniş sunucu ağı ile küresel çapta erişim imkânı verir. Ayrıca prensip edindiği gizlilik ve güvenlik politikaları ile kullanıcılara güvenli bir internet kullanımı sağlar.
Windows için çok yüksek güvenlik özelliklerine sahip olan uygulamanın güvenlik seviyesi Android, Mac ve iOS cihazları için yeterli derecede denilebilir.
Ürünün kullanıcılara sunduğu kullanım paketlerinden birinin alınarak ilgili cihaza indirilmesi ve bir kullanım hesabının açılması gerekir.
Evet, VPN ZenMate incelemesinin sonuna geldik. Bugün sizlere en güncel bilgiler ışığında VPN Zenmate hakkında bilgiler vermeye çalıştım. Umarım karar vermenizde size yardımcı olur.
Genel anlamda etkin ve verimli bir VPN kullanmak istiyorsanız benim size tavsiyem ExpressVPN olacaktır.
Herkese güvenli ve geniş erişimli internet kullanımları diliyorum.