Bugünlerde herhangi bir internet sitesinden kayda değer bir bilgi edinmek istediğinizde duvara toslarsınız. Derler ki, “Tamam, söyleyeceğiz ama önce şuradan bir hesap oluşturuverin.” Ben de bu yazıda hayatınızı kurtaracak bir Chrome şifre yöneticisi listesi paylaştım. İyi okumalar…
Üç milyondan fazla kullanıcıya hizmet veren 1Password hassas bilgilerinizi güvende tutar ve zamandan tasarruf etmenizi sağlar. Üstelik ilk 14 gün ücretsiz. Hemen deneyin!
Son güncelleme tarihi: 1 Aralık 2024
İnternete her girişinizde yeni bir hesap oluşturmanız işten bile değil. 2020’de yapılan bir incelemeye göre hatırlamamız gereken şifrelerin sayısı sadece bir senede %25 artmış.
Dolayısıyla güvenilir bir şifre yöneticisi Chrome tarayıcımızın olmazsa olmazlarından biri hâline geldi. Ben de siz okurlarımın işine yaraması gayesiyle en iyi Chrome parola yöneticileri konulu bir araştırma yürüttüm.
Aşağıda 2024 yılının en iyi Google Chrome şifre yöneticisi listesini görebilirsiniz.
Öncelikle bu listeyi pek çok farklı kritere dayanarak düzenlediğimi belirtmeliyim. Nihayetinde listemin birincisi 1Password‘a göre bugünlerde herhangi bir internet kullanıcısının yaklaşık 100 tane şifre hatırlaması gerekiyormuş.
Hâl böyle olunca en iyi Chrome parola yöneticileri ni birkaç farklı açıdan değerlendirmek istedim. Bir sonraki başlıkta seçim sürecime ilişkin daha detaylı bilgiler bulacaksınız.
Her şeyden önce piyasada seçebileceğiniz onlarca farklı Google Chrome şifre yöneticisi olduğunu belirteyim. İçlerinde ücretsiz seçenekler bulunduğu gibi, şaibeli hizmetler de vardı.
Kısacası bir ön eleme süreci şarttı. Şu soruları sorarak işe başladım:
Bu soruların tamamına olumlu yanıt verebilen hizmetler ilk aşamayı geçebildi. Ardından elimde kalan Google Chrome şifre yöneticisi yazılımlarına daha detaycı bir yaklaşım benimsedim.
Chrome şifre yöneticisi önerileri yaparken aşağıdaki kriterleri göz önünde bulundurdum.
İş parola yönetme yazılımlarına geldiğinde güvenilirlik konusu çok önemli. Zira burada söz konusu olan en hassas bilgilerimin bulunduğu hesaplarıma ilişkin parolalar.
Tabii bu bağlamda şeffaflık da kritik önem taşıyan bir husus. Çünkü sisteme kayıtlı parolalarıma nasıl davranıldığını bilmek benim en doğal hakkım.
Bu kriterden yüksek puan alan bir şifre yöneticisi Chrome üzerindeki güvenilirlik açısından beni ikna etmeyi başarmış demektir. Ayrıca sistemlerini nasıl işlettiklerine dair şeffaf bir yaklaşım benimsedikleri söylenebilir.
En iyi Chrome parola yöneticileri özellikleri bakımından da doyurucu olmalıdır. Bu kriterden yüksek puan alan şifre yöneticileri, diğerlerine kıyasla teknolojik üstünlüğünü kanıtlamıştır.
Bu kriterden yüksek puan alan bir şifre yöneticisi Chrome’da sağladığı teknolojilerle öne çıkmış demektir.
Bir şifre yöneticisi Chrome üzerinde çalışabiliyorsa bu yüzde yüz uyumlu olduğu anlamına gelmez. Teknolojiniz ne kadar gelişkin olursa olsun eğer optimizasyonu doğru kurgulamadıysanız büyük bir sorununuz var demektir.
Google Chrome şifre yöneticisi listeme girmeyi başaran yazılımlar, tarayıcı üzerinde uyumlu çalıştıklarını kanıtlamış demektir.
Hizmet demek salt yazılım demek değildir. Bu işin bir de müşteri memnuniyeti boyutu vardır. Bu kriterde cevap aradığım soru, “Hizmet sağlayıcım yaşadığım sıkıntılara cevap verebiliyor mu?” idi.
Hazırladığım test vakalarında olumlu çıktılar elde eden hizmetler Chrome için en i̇yi parola yöneticileri listemin bu kriterinden yüksek puan aldı.
En iyi Chrome parola yöneticilerinin yalnızca performansta değil, fiyatta da etkilemesi gerektiğini düşünerek puanladığım bir kriterdir. Puanlamamı, “Verdiğim paranın karşılığını ne ölçüde alıyorum?” sorusunu baz alarak yaptım.
Yukarıda da belirttiğim gibi bugünlerde ortalama bir internet kullanıcısının onlarca farklı hesabı var. Bütün bu hesaplar için ise ayrı bir şifre gerekiyor.
“Ne var canım, ben bütün hesaplarım için aynı şifreyi kullanıyorum. Aklımda tutmak konusunda da hiç sorun yaşamıyorum,” diyenlerden olabilirsiniz. Durum bu ise tebrik ederim! Hacker’ların en sevdiği internet kullanıcıları kervanına katılmış bulunuyorsunuz.
Durumu daha iyi açıklamak adına size sektörün içinden bir bilgi vereceğim.
Hacker’lar sanılanın aksine her duvarı aşabilen sihirbazlar değildirler. Her sisteme açılan yolun insan mantığıyla kurulu olduğunu çok iyi bilirler. Bu yüzden insanların sıkça kullandığı şifreler içeren şifre kütüphaneleri vardır.
Eğer herkesin aklında tutabileceği basit bir şifre kullanıyorsanız, şifrenizin bu kütüphanelerde olma olasılığı yüksektir. Böyle bir durumda bir hacker’ın şifrenizi kırması birkaç saniye alır.
Hele de tüm hesaplarınıza aynı şifreyle giriş yapıyorsanız tüm hassas bilgilerinizin anahtarını bilgisayar korsanlarına hediye paketi içinde teslim ediyorsunuz demektir.
En iyi Chrome parola yöneticileri listemden birini seçerek birçok avantajdan yararlanmanız mümkün.
En iyi Chrome şifre yöneticisi için yaptığım araştırmada bütün seçenekleri inceledim. Araştırma yolculuğumda elbette birkaç ücretsiz seçeneğe de denk geldim.
İlk etapta mali açıdan hayli cezbedici göründüler. Ancak bir sorun vardı: Ücretsiz bir Google Chrome şifre yöneticisi, beklentimi tamamıyla karşılayamazdı. Bunun birkaç sebebi var:
Tüm bu sebeplerden ötürü size önerim ücretli şifre yöneticilerinden şaşmamanız yönünde. Bu bakımdan Chrome i̇çin en i̇yi şifre yöneticileri listemin birincisi olan 1Password‘u denemenizi tavsiye ediyorum. Üstelik ilk 14 gün ücretsiz!
En güncel ve en i̇yi Chrome şifre yöneticisi için yaptığım araştırmanın raporunu böylece noktalıyorum.
Göstermeye çalıştığım üzere internet bizden sürekli yeni bir şifre üretmemiz beklentisi içerisinde. Öte yandan bilgisayar korsanları her siteye aynı şifreyi girmemiz için ellerini ovuşturuyor.
Neyse ki bu durumda imdadımıza şifre yöneticileri yetişiyor.
Yukarıda görebileceğiniz gibi şifre yöneticisi kullanmanın şifrelerinizi güvenle saklamanın yanında pek çok ayrıcalıkla birlikte geldiği aşikâr. Otomatik doldurma, cihazlar arasında şifre aktarımı bunlardan bazıları.
Piyasada ücretsiz şifre yöneticileri olsa da siz siz olun, ücretli hizmetlerden şaşmayın. 14 gün ücretsiz deneme imkânıyla 1Password‘a bir şans verin derim.
Umuyorum faydalı olmuştur. Bir sonraki yazımda görüşmek dileğiyle.