Bilgisayarlar da insanlar gibi “hastalanabilir” ve virüs kapabilirler. Bu durumda, kötü amaçlı yazılım olarak adlandırdığımız malware, bilgisayarınızın performansını yavaşlatabilir veya önemli verilerinizi kaybetmenize neden olabilir. Bu nedenle, en iyi antivirüs programlarını listeleyerek size yardımcı olacağım. Daha fazla yazıma göz atmak için ana sayfaya göz atabilirsiniz. Bu yazıyı okumaya devam etmenin nedeni ise bilgisayarınızın güvenliğini sağlamak ve verilerinizi korumak için en iyi seçenekleri öğrenmek olacaktır.
Bilgisayarınızı bu dijital hastalıktan korumak için piyasada bulduğunuz en iyi antivirüs programını indirebilirsiniz – tıpkı kendinizi hastalıklardan korumak için aşı olduğunuz gibi. En iyi virüs programı, malware’i bulur ve yok eder, ve bir daha gelip bilgisayarınıza daha fazla zarar vermesini engeller. Yani, hala kendinize en iyi ücretsiz antivirüs programına ihtiyaç var mı diye soruyorsanız, cevap büyük bir EVET. Tabii ki de bilgisayarınızın kaydettiğiniz her şeyi kaybedip kafayı yemesini istemiyorsanız.
Son güncelleme: 8 Eylül 2024
En iyi antivirüs yazılımı kontrol listesi:
Büyük bir çoğunluk içinden en iyi antivirüs programını seçme şansınız var. Harika özellikleri ile ücretsiz olanından tam donanımlı paralı yazılımlara kadar. Bu durum da en iyi virüs programını seçmeyi zor kılıyor. Neyse ki, en iyi virüs programını istiyorsanız bakmanız gereken birkaç özelliği listeledik:
- Kolay bakımlı. Günümüzün virüs programlarının güzel yanı, kurduğunuzda bilgisayarınızın durumuna bakmak için çok ayarlama yapmanız gerekmiyor. Genellikle, bilgisayarınızın durumunun iyi olup olmadığı hakkında günlük bir durum güncellemesi yapar. Bilgisayarınızda, durum güncellemesine yansımayan bir sorun olduğunu düşünüyorsanız tüm dosyaları tamamen tarayabilirsiniz. Ayrıca son özellikleri kullanabilmek için programınızın güncel olup olmadığına bakmanız gerekir.
- Ücretsiz yazılım programları. Bilgisayarınızı daha ucuz bir yolla korumak istiyorsanız PC ve Mac OS için en iyi ücretsiz antivirüs programları bulunuyor. Ancak, her ücretsiz şey gibi özellikleri paralı versiyonlarına göre daha kısıtlı. Kişisel kullanım için istiyorsanız en iyi ücretsiz antivirüs korumaları sizin için olabilir. Ama istekleriniz biraz karmaşıksa veya bilgisayarınızı hassas işlemler için kullanıyorsanız tüm özellikleri bulunduran paralı bir versiyon ihtiyacınız olan şey.
- Ekstra güvenlik katmanı. Birçok insan sadece en iyi antivirüs programına sahip olmak ile tehlikeli yazılımları uzak tutamayacağını düşünür. Ancak, en iyi virüs programı tek başına kullanılabilir veya güvenlik duvarı gibi diğer güvenlik sistemleri ile beraber kullanılabilir. Ama ekstra bir güvenliğe ihtiyacınız var mı? Bu, bilgisayar kullanımınıza bağlı. Eğer internette çok dolaşmıyorsanız o zaman en iyi ücretsiz antivirüs programı sizin için zaten en iyi korumayı sağlıyordur (özellikle virüs bulunan USB belleklerden, CD’lerden ve DVD’lerden). Ancak, bilgisayarınızı internet bankacılığı, önemli email’ler ve diğer gizli veya özel faaliyetler için kullanıyorsanız diğer internet güvenlik gereçlerinin yanında bir de güvenlik duvarı olmasını öneririm.
- Gerçek zamanlı tarama. Bu özellik birçok kullanıcıyı virüsü çok geç kalmadan bulmasına yardımcı olan en önemli özelliklerden. Seçeceğiniz en iyi antivirüs programı gerçek zamanlı tarama özelliğini bulundurmalı. Böylece siz bilgisayarınızda işinizi yaparken program arkada çalışarak kötü amaçlı yazılımlar için her zaman hazırda olacak.
- Email taraması. Virüsler, güvenilir bir kaynaktan gelen bir posta olsa bile link ve ek dosya olarak gizlenerek yayılabiliyor. Eğer neye tıklayıp neyi indirdiğinize dikkat etmezseniz kolaylıkla e-postadan virüs kapıp virüsü başka kişilere yayabilirsiniz. Windows ve Mac OS için en iyi virüs programı gelen ve giden e-postalara bakarak sizi kötü amaçlı dosya eklerinden koruyacak.
- Erişim taraması. Bu antivirüs özelliği bir dosyayı açtığınız, kaydettiğiniz ve çalıştırdığınız zaman dosyayı hemen tarıyor. Arkaplanda çalışıyor ve bilgisayarınız açık olduğu sürece sizi yeni tehditlerden koruyor. Kötü amaçlı kodlar içeren dosyaları kaydetmenize engel oluyor.
- İsteğe bağlı tarama. Erişim taramasının tam tersini yapıyor ve istediğiniz ve seçtiğiniz dosyaları tarıyor. Harici disklerde, flaş belleklerde bulunan dosyaları kopyalamadan önce tarayabilirsiniz.
- Zamanlanmış tarama. Unutkan kullanıcılar için kullanışlı bir özellik. Tam, hızlı veya özel tarama için bir zaman koymanızı sağlıyor. En iyi antivirüs programı bunu verilen tarihte uygular. Eğer belli aralıklarla bilgisayarınızın durumuna bakmak istiyorsanız çok kullanışlı bir özellik.
Not alın…
Bir antivirüs programı özellikle tam tarama yapıyorsanız bilgisayarınızı yavaşlatabilir. Ayrıca bilgisayarınız tarama yaparken başka uygulamalar ve programlar kullanırken de yavaşlatabilir.
Eğer bilgisayarınızda bir antivirüs programı bulunuyorsa ve yeni bir antivirüs programı yüklemek istiyorsanız eski programı kaldırın. Böylece yeni programınız daha iyi çalışacaktır.
Bazen, yeni antivirüs programınız eski programınızın kaçırdığı bir kötü amaçlı yazılım bulabilir. Bunun nedeni virüs tespitinin yazılımın satıcısına bağlı olmasıdır. Bu yüzden belki de eski programınız yeni programınızın kötü amaçlı yazılım olarak tespit ettiği şeyi kötü olarak görmüyordur.
Antivirüs programları niye önemli?
Çocuğunuzu hastalıklardan korumak için ve hastalığın başkalarına yayılmasını engellemek için aşı yapmaya benzer: pek çok zararlı programın bilgisayarınızda kaos yaratmasını ve başka bilgisayarlara yayılmasını engelliyorsunuz.
Hala ikna olmadıysanız hatırlayın ki birkaç çeşit kötü amaçlı yazılım programı var:
- Solucanlar (Worms) kendilerini çoğaltırlar ve bilgisayarınızı yavaşlatırlar. Sonra zayıf güvenlik sistemleri olan bilgisayarlara yayılırlar (örnek: antivirüs olmayan bilgisayarlar).
- Truva atları veya Trojan virüsleri ve klavye dinleme sistemleri (keylogger) bir hacker’ın kişisel bilgilerinize ulaşmasını ve şifrelerinizi çalmasını sağlar.
- Ajan yazılımlar (Spyware) bilgisayarınızda neler yaptığınızı ve nerelere girdiğinizi sizden habersiz kontrol eder ve izler.
- Reklam yazılımları (Adware) istenmeyen reklamları birden karşınıza çıkartır ve işinizi böler.
Daha kötü olan şey ise virüslere zaafı olan tek cihaz bilgisayarınız değil. Çünkü cep telefonlarınız bile riskte. Telefonunuzu iOS ve Android için en iyi virüs programı ile korumak sorunu çözecektir.
Virüs bilgisayarıma nasıl bulaşır?
Bariz olan neden yani en iyi virüs korumasını sağlayamamak dışında virüslerin ve diğer kötü yazılımların bilgisayarınıza bulaşma yolu şu şekilde:
- Güvenlik duvarının önemini ihmal etmek. Güvenlik duvarının gücünü küçümsemeyin! İnternet üzerinden bilgisayarınıza saldırmaya çalışan hackerları ve virüsleri uzak tutuyor. Çünkü, eğer bunu okuyorsanız internette baya zaman geçiriyorsunuz demektir ve bu yüzden bir güvenlik duvarı yüklemenizi kesinlikle öneririm.
- Şüpheli e-mail ekleri açmak. Birçok virüs güvenilir gözüken e-postalarda gizlenir. Asla linklere tıklamayın, ekleri indirmeyin ve %100 emin olmadığınız sürece formları doldurmayın.
- Pop-up’lara tıklamak. İnternetteki birçok pop-up sizi zararlı programlar yüklemeye kandırır. Eğer dikkatli olmazsanız bu pop-up’lardan birine tıklamak sizi tehlikeye sokabilir.
- Eski işletim sistemi. İşletim sistemlerinin yeni versiyonları ,Windows 10 gibi, otomatik olarak kendini güncelliyor ama eski versiyonlar güncellemiyor. Eğer bilgisayarınızı hiçbir türde virüse bulaştırmak istemiyorsanız işletim sisteminizi güncel tutun.
Virüs bulaşmış bir bilgisayarın belirtileri
Eğer bilgisayarınızın koruması yoksa bu durumlar için gözünüz açık olsun:
- Bilgisayar çok yavaş çalışıyor.
- Programlar bir anda açılıp kapanıyor.
- İnternette olmasanız bile reklamlar çıkıyor.
- Bilgisayar bir anda donuyor ve hata veriyor.
- Eksik dosya veya bir dosyadan birkaç tane var.
- Bilgisayar ekranındaki piksellerin karıştırılması gibi donanım ve aksesuar sorunları.
Eğer bilgisayarınız yukarıdaki sorunlardan birini veya birkaçını gösteriyorsa büyük ihtimalle bilgisayarınıza virüs bulaşmış demektir. Bulabileceğiniz en iyi antivirüs programını yüklerseniz bu virüsleri bulur ve bilgisayarınıza daha fazla zarar vermeden kaldırır.
En iyi antivirüs programı nasıl çalışır?
Daha önce de bahsettiğim gibi bir antivirüs yazılımı virüsleri bulma, yok etme ve hastalığını başka bilgisayarlara bulaşmasını engellemek için dizayn edilmiştir.
Bulabileceğiniz en iyi virüs programının kullanacağı üç farklı tespit etme yöntemi vardır:
- Basit tespit – Yukarıda listelediğim malware çeşitlerine bilinen ortamdaki programları ve dosyaları tespit ederek çalışır.
- Belirli tespit – Belirli bir özellik kullanarak malware tespit etmeye çalışır.
- Sezgisel tespit – Anormal hareketler sergileyen dosyaları ve programları inceleyerek çalışır.
Antivirüs mitleri, çürütüldü
Mit: Virüs koruma programı satan şirketler ürünleri satılsın diye virüsleri kendileri yaratıyorlar.
Gerçek: İnternette o kadar çok virüs bulunuyor ki, bunların bazıları yanlışlıkla bazıları hackerlar tarafından virüs şirketlerinin bile kazanamayacağı paraları kazanmak için yaratılmıştır. Yani cevap hayır. Bazı insanlar buna inansa da bu sadece bir komplo teorisi.
Mit: En iyi ücretsiz antivirüs programları bilgisayarınızı iyi koruyamıyor çünkü para ödemiyorsunuz.
Gerçek: Ne ödersen onu alırsın sözü aslında burada geçerli. Ancak, piyasadaki en iyi ücretsiz antivirüs programları bazı kullanıcılar için gayet iyi ve yeterli. Hepsi bilgisayarı nasıl kullandığınıza bağlı. Eğer ağır bilgisayar kullanıcısı değilseniz ve internette çok gezmiyorsanız en iyi ücretsiz antivirüs programlarından birisi işinizi görür. Tam aksine, bilgisayarınızı iş ve benzeri şeyler için kullanıyorsanız o zaman tam özellikli paralı bir yazılım işinize daha iyi gelir.
Mit: Mac ve iOS cihazlara virüs bulaşmıyor.
Gerçek: Mac ve Windows’la çalışan her bilgisayar virüslere karşı korumasızdır. Ancak, Windows en fazla kullanıcıya sahip işletim sistemidir ve bu yüzden virüs bulaşma olasılığı Mac’ten daha fazladır. Aynısı akıllı telefon işletim sistemleri için de geçerlidir. Android ve iOS için en iyi virüs korumasını sağlamalısınız yoksa telefonunuza virüs bulaşabilir.
Güvenlik duvarı (firewall) nedir?
Güvenlik duvarı isminden de anlaşılacağı gibi bilgisayarınıza erişmek isteyen programlara karşı bir koruma duvarı görevi görür. Bildiğiniz gibi internet sınırsız içeriklere sahip, bilgi dolu, harika bir yer fakat aynı zamanda zararlı unsurlarla doludur. Güvenlik duvarı, ağınızdan gelen ve giden her şeyi nasıl istediğinize göre filtreliyor.
Güvenlik duvarları bilgisayarınızın/ağınızın trafiğini filtrelerken üç farklı metot kullanıyor:
- Paket filtresi – Paketler güvenlik duvarları tarafından filtrelenip ağlar arasında gönderilen küçük parçalı verilerdir. Güvenli olmayan paketler imha edilirken güvenli paketler hedefe varır.
- Proxy sunucusu – Bir proxy sunucusu bilgisayarınız ve internet arasında aracı işi görür. Dosya, internet sitesi veya belge almak için proxy sunucusundan izin isterseniz ve onlar sizin için alır.
- Durum denetlemesi – Her paketin içeriğini filtrelemektense paketin belirli kısımlarını inceleyip güvenilir olup olmadığını karşılaştırır. Filtreden geçemeyen paketler imha edilir.
En iyi virüs programı ile güvenlik duvarını beraber kullanarak güvenliğinize ekstra bir katman koyabilirsiniz. Güvenlik duvarları sizi virüslere karşı korumuyor ama bilgisayarınıza izinsiz giriş olmasını engelliyor.