Herkese merhaba. Bugün kişisel bilgisayarlarımız ve mobil cihazlarımızın vazgeçilmez güvenlik araçlarından biri olan antivirüs. Çünkü bugün sizlere AVG Antivirüs programı hakkında detaylı bilgiler vereceğim. AVG Antivirüs yorumlar ve değerlendirmeler ışığında çok parlak bir geçmişe sahip değil. Ancak şu an ki performans test sonuçları fena gözükmüyor. Evet, hadi detaylara geçelim.
Son güncelleme: 15 Kasım 2024
Genel Olarak Antivirüs AVG
Avast’ın bir yan ürünü olan AVG anti virüs, AVG Teknoloji tarafından 2021 yılında geliştirilerek piyasaya sürülmüş bir virüs koruma programıdır. Ücretli ve ücretsiz versiyonları bulunan ürün Avast’ın geçmişteki kötü ününden nasibini almaktadır. Çünkü Avast’ın geçmişte kullanıcı bilgilerini sattığı ortaya çıkmıştır. Windows, Android ve MacOS cihazlarınızda kullanabileceğiniz programın ne yazık ki iOS ve Linux sürümü yoktur. Başlıca özellikler şunlardır:
- Virüs Taraması
- Gerçek Zamanlı Koruma
- Oltalama Koruması
- Gelişmiş Güvenlik Duvarı
- Bazı İlave Özellikler
Kullanım paketleri ve Fiyatlar
Ürünle ilgili detaylı bilgilere geçmeden önce kaç farklı kullanım paketi var, bunların fiyatları nelerdir, onları size iletmek istiyorum. AVG virüs koruma kullanıcılarına 3 farklı paket sunmaktadır:
AVG ücretsiz antivirüs
Temel özellikler sunan ücretsiz versiyon kullanıcılarına genel anlamda zararlı yazılımlardan tarama, dahil oldukları ağları denetleme ve internet ortamından gelecek tehditlere karşı koruma sağlar.
AVG Internet Security
Ücretsiz sürümün özelliklerine ilave olarak bu pakette gelişmiş güvenlik duvarı, şifre koruma ve webcam koruma özellikleri var. Ayırca bilgisayarınızın uzaktan ele geçirilmesini engelleyecek hacker koruması bulunmakta.
AVG Ultimate
En üst versiyon olan Ultimate versiyonunda ilave olarak bir VPN (AVG Secure VPN) ve AVG TuneUp özelliği ilave oluyor. Ancak fiyat artışının yüksekliğine bakarak bu sürümün çok maliyet etkin olmadığı kanaatindeyim.
Ayrıca ürün kullanıcılarına 30 günlük bir para iade garantisi veriyor. Yani paralı olan iki paketi 30 gün içerisinde iptal edip ödediğiniz parayı tamamen iade alabiliyorsunuz.
Kısaca AVG Özellikleri
KARAKTERISTIK | DEĞER |
---|---|
Mevcut sürümler | AVG Internet Security |
Çoklu giriş yapma | Aynı anda ="1-10" arası cihazlar |
Desteklenen cihazlar | Windows, macOS, Android, iOS |
Para iade garantisi | 30 gün içerisinde |
Fiyat | 46,68 $ (3,89 $ her ay) |
Bedava sürüm | Evet |
Güvenlik
İlk olarak güvenlik konusunu ele almak istedim. Çünkü bu konu antivirüs programlarının zaten ana yapılış amacı. Yani güvenlik konusunda kullanıcısını ikna edememiş bir antivirüsün diğer özellikleri ne kadar iyi de olsa çok fazla cazibesi kalmıyor.
Virüs Tarama
AVG antivirüs programı kullanıcılarına farklı tarama seçenekleri sunuyor. Bu taramalar ile zararlı yazılımların neredeyse tamamını (%99.7) tespit edebiliyor. Ancak Malwarebytes Antivirüs gibi programların %100 gibi bir net değere sahip olduğunu size söylemeliyim.
Antivirüs AVG’nin size sunacağı tarama çeşitleri şunlardır:
- Hızlı Tarama (Akıllı Tarama): Virüs olasılığı yüksek olan yerlerin hızlıca taramasını yapar.
- Derin Tarama: Cihazın tamamını tarar.
- Hedef Araç Taraması: Seçilen dosya veya klasörleri tarar.
- Başlangıç Taraması: Cihazınız açılırken tarar.
- Sürücü Taraması: USB, veya harici sürücüleri tarar.
- Performans Taraması: Cihazın performansını etkileyen sorunları tarar. (BU özellik AVG TuneUP ile mümkün olup bu özelliğe sahip olmanız için AVG Ultimate pakete sahip olmanız gerekmektedir.
Gerçek Zamanlı Koruma
AVG antivirüs yorumlar ve değerlendirmelerde de görüleceği gibi program bu konuda iyi. Yani sektörün malware saptama ortalaması olan %98’den daha iyi (%99.85) sonuçlar veriyor. Ne yazık ki %100 seviyesinde değere sahip olan Malwarebytes Antivirüs‘u yakalayamıyor.
Ancak programın bu konudaki en cazip yönü ücretsiz versiyonda bile ransomware korumasının kullanıcıya sağlanmasıdır.
Performans
AVG antivirüs programının sisteme olan etkisi çok az seviyededir. Hızlı tarama işlemi yaklaşık 2-3 dk., derin tarama işlemi ise yaklaşık 45-50 dk. sürmektedir. Ancak bu taramalar sırasında cihazın diğer işlemlerinin yavaşlamasına olan etkisi neredeyse ihmal edilebilir seviyededir.
Kurulum ve Kullanıma Geçiş
Windows, Android ve MacOS’u destekleyen programı cihazınıza indirip kullanmaya başlamanız için gerekli işlemler oldukça basit ve çabuk. Ancak AVG antivirüs kullanıcı yorumlarına da bakacak olursak asıl eleştiriler programın iOS ve Linux versiyonlarının olmaması. Onun dışında aşağıdaki işlem adımları ile kolayca programı kullanabilirisiniz:
- Öncelikle programı resmi sitesinden indirin.
- Ardından size sunulan yönlendirmeleri takip ederek (Kayıt, e-posta doğrulaması vb.)
- Son olarak da, dilediğiniz paketi seçerek kullanmaya başlayın.
Diğer Özellikler
Bu kısımda programın sahip olduğu ilave bazı özellikleri size sunmak istedim. Çünkü nispeten fazla sayıda ilave özellik sunulmasına rağmen AVG Antivirüs yorumlarının büyük bir kısmı bu özelliklerin bazılarının gereksiz ve faydasız olduğu yönünde.
SecureVPN
Antivirüs AVG Ultimate paket ile kullanıcısına bir VPN hizmeti sağlıyor. Ama daha önce de belirttiğim gibi bu VPN’in performansını Ultimate paket almak için ödediğiniz ücret ile karşılatırırsak oldukça yetersiz olduğu görülüyor. Zaten AVG Antivirüs yorumlarında da benzer şikayetler mevcut.
AntiTrack
AVG Antivirüs programı bu özellik ile sizin kullanım bilgilerinizi reklam şirketlerinden gizliyor. Yani oldukça yerinde ve faydalı bir özellik.
Ayrıca bu özellik ile dileiğiniz siteleri beyaz listenize alıp onların sizin verilerinizi görmesini sağlayabilirsiniz. Yani o sitelere giriş yaparken tekrar tekrar bilgilerinizi girmenize gerek kalmaz.
Bununla beraber bu özellik internet takibini engeller, tarayıcılardaki eskiye dönük bilgileriniz periyodik olarak da siler.
TuneUP
Cihazınızın performansını artırmaya yönelik faydalı bir özelliktir. Yani kullanışlı bir özellik olmasına rağmen sadece Ultimate pakette yer alır. Dolayısıyla bu hizmeti alabilmek için yüksek bir ödeme planına geçmeniz gerekiyor.
Programın bu özellikler dışında bana göre gereksiz ve çok da faydası olmayan bazı özellikleri daha var. Bunlar otomatik sistem güncellemesi konusunda sizi yönlendiriyor ve tarayıcınızın güvenliğini sağlıyor (ki zaten iyi bir antivirüs kullanıyorsanız buna gerek yok).
Webcam Engelleme
AVG Antivirüs programının sunduğu güzel özelliklerden biri webcam engellemedir. Mahremiyet konusunda ilave koruma talep eden kullanıcılar Internet Security paketini alarak bu özelliğe kavuşabilirler. Çünkü bu özellik sayesinde hangi programın webcam kullanabileceğine siz karar verebiliyorsunuz. Yani istemezseniz hiç bir program webcami aktif edemiyor.
Oltalama Koruması
Tüm paketlerde mavcut olan bu özellik tatmin edici seviyede değil. Yapılan testlerde %86’lık bir tespit oranı ile yetersiz kalıyor. Çok daha iyi sonuçlara sahip Malwarebytes Antivirüs gibi programlar bu konuda kullanıcılarına daha yüksek bir koruma sağlıyor.
Kullanılabilirlik
Antivirüs AVG oldukça basit ve sade bir arayüze sahip. Android sürümü de genelde PC üzerindeki arayüze banzer fonksiyonlara sahip. Genelde menü kullanımı kolay. Ancak bazen kullanıcı panelinde istediğiniz seçeneği bulmak zor olabiliyor.
Eğer ücretsiz versiyon kullanıyorsanız bir çok özelliği var zannedip sonrasında hayal kırıklığına uğrayabilirsiniz. Çünkü ücretsiz versiyonda genellikle size sorunları verip çözüm için ısrarla ücretli paket almaya zorluyor.
Uyumluluk
AVG Antivirüs yorumlarında sık rastladığımız şikayet Linux ve iOS verisyonlarının olmaması. Gerçi iOS tamamne göz ardı edilmiş değil. Ama yine de iOS’da virüs olmaz düşüncesi o konuyu hafife almış.
Onun dışında AVG Antivirüs programı Windows, MacOS ve Windows’u ve bu sistemlerde kullanılan tarayıcıların hemen hemen hepsini destekliyor.
Müşteri Hizmetleri
Müşteri hizmetleri konusunda AVG antivirüs yorumlarında en fazla rastlanan eleştiri, çalışanların sizi paket yükseltmeye ısrarı. Ayrıca para iadesi alırken de biraz durum sinir bozucu hale gelebiliyor.
Antivirüs AVG SSS, forum ve canlı sohbet desteği sağlıyor. Öncelikle benim tavsiyem sorununuzu forumu kullanarak çözmeniz. Çünkü gayet güzel bir forum özelliği var. Ancak burada durumu çözemezseniz canlı sohbet de gayet güzel işliyor. Ama en büyük sorun her fırsatta sizi ücretli pakete yönlendirmeleri.
AVG Antivirüs programının müşteri desteği konusunda daha fazla detaylı bilgi isterseniz buraya tıklayabilirsiniz.
Karşılaştırmalar
Bu bölümde Antivirüs AVG programını sizin için piyasadaki diğer bazı programlarla karşılaştırdım. Çünkü bir ürüne karar vermeden önce diğer ürünlerle kıyaslamak karar vermeden önce faydalı oluyor.
AVG vs Malwarebytes Antivirüs
- Antivirüs AVG zararlı yazılım tespiti %99’larda kalırken Malwarebytes Antivirüs %100’lük net bir değere sahip.
- AVG Antivirüs yorumlarında da sıkça göreceğiniz gibi üst firma olan Avast’ın geçmişe yönelik kötü bir sicilinin yanında Malwarebytes Antivirüs kullanıcılara tam bir güven veren tarihe sahip.
- Müşteri desteğindeki rahatsız eden bir ücretli pakete geçiş ısrarı Malwarebytes Antivirüs‘da yok.
Daha detaylı bilgi için Malwarebytes Antivirüs incelememizi okuyabilirsiniz.
AVG vs McAfee Antivirüs
- McAfee Antivirüs‘de ücretsiz bir versiyon yok. Ancak Antivirüs AVG’de temel ihtiyaçlarınızı karşılayabilecek bir ücretsiz versiyon mevcut.
- Paketler arası fiyat farkı açısından AVG Antivirüs programı daha mantıklı.
Daha detaylı bilgi için McAfee Antivirüs incelememizi okuyabilirsiniz.
AVG vs Norton Antivirüs
- Tarama hızı açısından Norton Antivirüs daha iyi. Zaten piyasadaki en hızlı tarama sürelerine sahip bir program.
- Her iki programın da canlı sohbet müşteri desteği gayet iyi. Ancak Norton Antivirüs e-posta desteği de sunuyor.
Daha detaylı bilgi için Norton Antivirüs incelememizi okuyabilirsiniz.
Sık Sorulan Sorular
AVG Güvenli mi?
AVG Antivirüs yorumlarına da bakacak olursanız üst şirketi olan Avast’ın geçmişte kullanıcı bilgilerini gizlice satmış olması güvenli olup olmadığı konusunu gölgede bırakıyor. Ancak şu an yapılan üçüncü taraf testlerde iyi sonuçlara sahip.
AVG Güvenilir mi?
Üst şirket olan Avast’ın 2020 yılında kullanıcı bilgilerini sattığı bilgisinin ortaya çıkması güven konusunu oldukça zedelemiştir. Dolayısıyla piyasada programa karşı bir güven sorunu olsa da firma geçmişte yaşanan problemlere ilişkin gerekli tedbirlerin alındığını duyurmuştu.
AVG Genel Olarak İyi mi?
Mevcut durumdaki işlevselliği ve test sonuçlarına göre tercih edilebilir bir program. Ancak geçmişte yaşanan güven problemi düşünülürse daha iyi programlar tercih edilebilir.
AVG Ücretli mi?
Programın ücretsiz versiyonu vardır. Ancak ilave özellikler ve daha iyi bir koruma arzu eden kullanıcılar için iki adet de ücretli kullanım paketi bulunmaktadır.
Sonuç
Bir incelememizin daha sonuna geldik. Bugün hassas bir programı incelemek istedik. Çünkü mevcut durumda aldığı güzel performans verilerine rağmen güven konusunda kullanıcıları henüz tam ikna edememiş bir programı ele aldık.
Artıları eksileri ile belki tercih edilebilir olmasına rağmen kafanız rahat olsun diyorsanız ve hatta daha kaliteli bir hizmet arıyorsanız piyasada daha iyi ürünler bulmanız mümkün.
Hem performans hem de güvenilirlik anlamında benim size tavsiyem kullanmanız olacaktır.
Herkese güvenli bir dijital ortam diliyorum. Hoşçakalın.