Günümüz yaşam şeklinde kullanıcı hesaplarımız ve şifrelerimiz o kadar arttı ki, bir şifre yöneticisi edinmek artık hiç lüks değil. Çünkü her gün elimizin altında olması gereken şifrelerimizi güvenle ve pratik bir şekilde kullanma ihtiyacı giderek artıyor. Bu nedenle bugün ben sizlere Bitwarden şifre yöneticisi hakkında bilgiler verip kararınızı verme konusunda yardımcı olacağım. İyi okumalar.
Son güncelleme: 20 Aralık 2024
Genel Bilgiler
Uygulama, aynı ada sahip firma tarafından 2016 yılında ilk sürümü yapılan bir şifre yönetim yazılımıdır. Ayrıca önemli verilerinizi de şifreli bir şekilde saklamanıza yarayan uygulama piyasada sık kullanılan tüm işletim sistemleri, tarayıcı ve cihazlarla da uyumlu.
Uygulamanın kullanıcılarına sunduğu başlıca hizmet alanaları şunlardır:
- Şifre Oluşturma
- Otomatik Şifre Girme
- Şifre Paylaşma
- Önemli Veri Saklama
- 2 Aşamalı Doğrulama
- Şifre Güvenlik Seviyesi Tespiti
- Bulut Senkronizasyonu
Kullanım Paketleri ve Fiyatları
Bit warden sade bir şekilde oluşturulmuş üç kullanım paketi ile kullanıcılarına ulaşmayı hedefliyor. Şimdi bu paketlere sırayla tek tek bakalım:
Ücretsiz Paket: İlk bakışta ücretsiz olarak alınacak güzel bir şifre yöneticisi gibi gözüküyor. Çünkü tek kullanıcı için yeterli gibi bir havası var. Yani sınırsız şifre ve sınırsız cihaz imkânı, bir kişi ile sınırsız şifre paylaşımı, 2 aşamalı doğrulama, destekleyen cihazlarda biyometrik oturum açabilme ve yerel veri saklayabilme gibi özellikler cazip.
Ancak bu paketin bazı temel eksikleri var. Çünkü saklanan dosyalar şifrelenmiyor. Ayrıca şifre güvenlik seviye tespiti gibi özellikler bulunmuyor.
Premium Paket: Ücretsiz pakete ilave olarak, 1 GB’lık şifreli dosya saklama, acil durum girişi, şifre güvenlik seviye tespiti gibi güzel gerekli özellikler bu pakette kapsanmış. Ancak bu pakette de şifre paylaşımını sadece belirlediğiniz tek kişi ile yapabiliyorsunuz.
Aile Paketi: Premium pakete göre tek farkı paylaşım ve kullanıcı sayısı. Yani bu pakette 6 kullanıcıya kadar kullanım hakkı var. Ayrıca bu 6 kişi arasında sınırsız paylaşım yapabiliyor. Yine bu 6 kişinin paylaşımlı kullanabileceği 1 GB’lık şifreli dosya saklama imkânı da mevcut pakette.
Uygulama ücretli paketleri için kullanıcılarına 30 günlük para iade garantisi sunuyor. Yani aldığınız Premium ve Aile paketini 30 gün içerisinde herhangi bir koşula bağlı olmaksızın iade edebiliyorsunuz. Üstelik tüm paranızı geri alarak.
Özet Tablo
KARAKTERISTIK | DEĞER |
---|---|
Çoklu giriş yapma | Aynı anda ∞ arası cihazlar |
Desteklenen cihazlar | Windows, macOS, Linux, Android, iOS |
Para iade garantisi | 30 gün içerisinde |
Şifreleme | Ifşa değil |
Fiyat | |
Bedava sürüm | Evet |
Güvenlik
Bu kısımda uygulamanın güvenlik özelliklerine mercek tutacağım. Zaten bir şifre yönetim uygulamasının en önemli ve kritik yanı güvenlik. Gelin tek tek güvenliği destekleyen özelliklere bakalım…
Şifreleme Teknolojisi
Uygulama 256-bit AES şifreleme teknolojisine sahip. Yani şifreleme teknolojisi yönünden güvenli bir kullanım sunuyor. Çünkü bu şifreleme altyapısı hacker’ların kıramayacağı bir şifrleme. Dolayısıyla şifrelerinizi ve verilerinizi güvenle saklayabilirsiniz.
Ancak verilerinizi sadece ücretli paketler kullanarak şifreleyebiliyorsunuz. Çünkü şifreli veri dosya saklama özelliği sadece ücretli paketlerde mevcut.
Sıfır Bilgi Yaklaşımı
Uygulama sıfır bilgi prensibine sahip. Yani firmanın kendi çalışanları da dahil olmak üzere sizin dışınızda kimse verilerinize ulaşamaz. Dolayısıyla genelde her şifre yöneticinde aranan bir özelliğe sahip olduğunu görüyoruz.
İki Aşamalı Doğrulama (2FA)
Bu özellik de yine uygulamada mevcut. Her ne kadar bazı kullanıcılara bu işlem zor gelse de bence hayat kurtaran bir özellik bu. Yani bunu arabalarımızda kullandığımız emniyet kemeri gibi görebiliriz.
Biyometrik Doğrulama
Android, iOS ve Windows 10 gibi destekleyen yazılım ve donanım olduktan sonra uygulamaya girişlerinizi biyometrik yollarla yapmanız mümkün. Dolayısıyla Bitwarden bu konuyu da es geçmemiş.
Güvenli Yedekleme ve Bulut Senkronizasyonu
Bit warden’ın sahip olduğu bulut senkronizasyonu ile verilerinizi güvenli bir şekilde bulutta senkronize edebiliyor ve dolayısıyla yedekleyebiliyorsunuz.
Kurulum ve Kullanıma Başlama
Uygulamanın kurulumu sade ve basit. Ancak geri kalanı için aynı şeyleri söyleyemeyeceğim. Çünkü piyasada başlangıç ayarları, şifre transferi gibi konularda daha iyi şifre yönetim programları gördüm.
Kurulum aşamalarına adım adım bakacak olursak:
- Öncelikle uygulamayı resmi websitesinden indirin.
- Ardından uygulamayı başlatarak yönlendirmeleri takip edin ve aktifleştirin. Bu aşamada sizden bazı bilgiler isteyecek ve paket seçiminizi yapmanız gerekecek.
- Sonrasında ise kişisel ayarlarınızı yaparak programı kullanmaya başlayabilirsiniz.
Yukarıda söylediğim gibi son kısım biraz zaman alıyor ve uygulamayı detaylı incelemeniz gerekiyor. Sadece eski şifre yöneticisinden Bitwarden’a şifrelerinizi nasıl transfer edeceğinizi bile öğrenmek biraz araştırma ve vakit alıyor. Ve ne yazık ki bu durum diğer ayarlarınız için de geçerli.
Eski şifre yöneticisinden Bit warden’a şifrelerinizi CSV dosyası aracılığı ile aktarabiliyorsunuz.
Bu kısmı kısaca özetleyecek olursam, kurulum kolay ancak Bitwarden nasıl kullanılır sorusunun cevabı o kadar basit değil.
Özellikler
Şifre Oluşturma
Bitwarden 5-128 karakter aralığında şifre oluşturma imkânı veriyor. Eğer herhangi bir değişiklik yapmazsanız otomatik olarak 14 karakterli bir şifre oluşturabiliyorsunuz. Hem rakamlar, harfler, semboller kullanabiliyorsunuz hem de isterseniz hatırlaması kolay kelime öbekleri vb. kullanabiliyorsunuz.
Otomatik Şifre Doldurma
Ancak uygulamanın otomatik kayıt ve sonradan otomatik şifre doldurma özelliği her zaman iyi çalışmıyor. Yani daha önceden girdiğiniz bir hesabınıza girerken tekrar doldurmanız gerekebiliyor. Dolayısıyla bu özelliğin geliştirilmesi lazım. Eğer bu konu sizin için önemli ise başka alternatifleri düşünebilirsiniz derim.
Şifre Paylaşımı
Bu konu da uygulamanın geliştirmesi gereken bir başka husus. Yani daha önceden de bahsettiğim gibi Premium üyeliklerde sadece 1 kişi ile şifre paylaşımı sınırlanmış, aile paketinde ise bu sayı 6.
Paylaşım işlemi basit. İstediğiniz şifre, bilgi vb. veriyi text olarak gönderip dilediğiniz kişi(ler) ile paylaşabiliyorsunuz. Ancak bu konuda da daha iyi şifre yöneticileri yok değil.
Şifre İçe Aktarma
Daha önceden de söz ettiğim gibi uygulamaya CSV dosyası aracılığı ile şifrelerini aktarabiliyorsunuz. Ancak bu konuda kurulum sırasında daha basit yönlendirmeler yapılabilirdi. Çünkü kurulumu yaptıktan sonra biraz vakit ayırıp aktarımı nasıl yapacağınızı bulmanız gerekiyor.
Şifre Güvenlik Seviyesi Tespiti
Bitwarden uygulamasının bu konuda size verdiği değişik hizmetler var. Güvenliğinizi riske sokacak farklı durumları size rapor ediyor ve gerekli tedbirleri almanıza yardım ediyor.
Öncelikle size oluşturma aşamasında şifrenizin ne kadar güçlü olduğu bilgisini veriyor. Ardından eğer tekrar eden şifreleriniz varsa bunu uyarıyor. Ayrıca başkası tarafından kullanılan veya ihlal edilen şifreleriniz ile ilgili size rapor veriyor. Bunun yanında güvenli olmayan sitelerde hesap açarsanız sizi bilgilendiriyor. Yine benzer şekilde size 2FA kullanmanız konusunda tavsiyelerde bulunuyor. Ayrıca genel olarak herhangi bir şifre, veri vb. bilginizin eğer sızma gibi bir durumu varsa size haber veriyor.
Bu gibi özellikler güzel. Ancak benim aradığım ve bulamadığım özellik gerçek zamanlı ihlal bildirileri. Yani bazı alternatif programlar gibi kritik bilgileriniz karanlık sitelerde (dark web) tespit edilirse bunları otomatik olarak size haber vermiyor. Çünkü bunları öğrenmeniz için manuel arama yapmanız gerekiyor.
Bence önemli bir güvenlik gereksinimi olan bu özellik gözden kaçmış diyebilirim. Dolayısıyla bunu yapan alternatif şifre yöneticilerini de düşünebilirsiniz derim.
Kullanılabilirlik
Uygulamanın kullanılabilirliği konusunda bazı problemlerin olduğunu daha önce ifade etmiştim. Eğer bilgisayar konularına biraz aşina iseniz bu zorlukları aşabilirsiniz. Ancak yine de uygulama içerisinde gezinmeniz gerekeceğini söyleyebilirim. Yani uygulamaya özel ayarlar, kisileştirmelerin nasıl ve hangi menülerden yapılacağı konusunda biraz zaman harcamanız gerekiyor.
Uyumluluk
Bit warden piyasada kullanılan bir çok işletim sistemine uyumlu. Yani bu konuda gayet iyi. Dolayısıyla ister Windows kullanıcısı olun ister MacOS veya Linux, rahatlıkla kullanabilirsiniz. Yine bu işletim sistemleriyle kullanabileceğiniz Chrome, Opera vb. birçok tarayıcı ile de kullanım imkânınız var.
Ayrıca Android ve iOS cihazlarınızda da kolaylıkla kullanabileceğiniz uygulamalar mevcut.
Müşteri Hizmetleri
Bitwarden müşteri hizmetleri konusunda seçenekleri az tutmuş ama dönüşler kısa zamanda oluyor. E-posta desteği ile size kısa zamanlarda dönüyorlar. Ayrıca buna hafta sonları da dahil.
Ancak forum ortamı ve sık sorulan sorular kısmı biraz teknik terimler açısından ağır olabilir. Yani konu ile alakalı teknik terimlere aşina değilseniz biraz zorlanabilirsiniz.
Bit warden müşteri hizmetleri ile ilgili daha fazla bilgiye ulaşmak isterseniz buraya başvurabilirsiniz.
Karşılaştırmalar
Bu kısımda sizlere yaygın kullanılan diğer şifre yöneticileri ile yaptığım karşılaştırmaları ileteceğim.
Bitwarden vs 1Password
- Paylaşım konusunda uygulama 1Password‘e göre bayağı eksiklere sahip.
- Premium pakette 1Password size 6 kullanıcıya kadar izin verirken Bit warden sadece tek kullanıcı hakkı sunuyor.
- Kullanım kolaylığı açısından yine 1Password daha sade ve kullanıcı dostu.
Daha fazla detay için 1Password incelememizi okumanızı tavsiye ederim.
Bitwarden vs Dashlane
- Otomatik şifre doldurma konusunda Dashlane Bit warden’a nazaran daha pratik ve kullanışlı.
- Dashlane Premium kullanıcılarına sınırsız sayıda paylaşım imkânı sunarken uygulamamız sadece tek kişi ile paylaşımı sınırlamış.
- Bit warden’da ihlaller için manuel arama gerekirken Dashlane bunları otomatik olarak size haber veriyor.
Daha fazla detay isterseniz Dashlane incelememize göz atabilirsiniz.
Bitwarden vs RoboForm
- RoboForm kullanıcılarına uzaktan veri silme imkânı verirken Bit warden’da böyle bir özellik bulunmuyor.
- Uygulamanın müşteri desteği RoboForm‘a göre daha hızlı ve güzel işliyor.
Eğer daha fazla bilgiye ulaşmak istiyorsanız RoboForm incelememizi okumanızı tavsiye ederim. Böylece daha detay konularda direk karşılaştırmalar yapabilirsiniz.
Ayrıca tüm inceleme yazılarımızda sizlere sunduğumuz özet tabloların da karşılaştırma açısından oldukça kullanışlı olduğunu söyleyebilirim.
Sonuç
Evet, şifre saklamak ve kullanmak artık günlük hayatımızın bir parçası haline geldi. Bu nedenle şifre yöneticisi alırken iyi inceleyip en iyisini satın almanızı öneririm. Ücretsiz versiyonlar ve uygulamaları çok önermiyorum. Çünkü şifrelerle girdiğimiz yerler kişisel ve mesleki bir çok hassas bilgiye ev sahipliği yapıyor.
Tüm bu inceleme ve değerlendirmeler ışığında benim size tavsiyem 1Password kullanmanız olacaktır. Hem güvenlik hem de pratik kullanım açısından en iyi çözüm o olacaktır. Üstelik 30 günlük para iade garantisi ile hiç risk almadan da deneme imkânına sahipsiniz.
Herkese güvenli bir dijital ortam ve keyifli internet kullanımları diliyorum.