Güvenlik yazılımı serimin bu haftaki konusu NordPass. Bu yazıda size bu yazılımla ilgili detaylı bilgiler ve kullanım tecrübelerini sunarak değerlendirmelerimi ileteceğim. Böylece kullanmaya karar verip satın almadan önce etraflıca bilgiye sahip olabileceksiniz. Hadi başlayalım.
Cihazlarınızda üst düzey bir koruma hedefliyorsanız elinizdeki güçlü seçeneklerden biri de NordPass Programıdır. Geniş Şifreleme Seçenekleri, Kredi Kartı/Ödeme Ayarları, OCR Tarama, Kişisel ID Uygulamaları, vb. etkin özelliklerin yanında uygun ödeme koşulları.
Nord Pass 2019 yılında NordVPN’i de yapan bir siber güvenlik ekibi tarafından kullanıma sunulan bir şifre yöneticisidir. Yani kullanıcılarının şifrelerini güvenli bir şekilde saklamalarını sağlayan ve önemli notlarını koruyan bir programdır. Çünkü tüm şifre veya önemli notları tek bir yerde ve güvenle saklama imkânı sunar.
Hem ücretsiz hem de ücretli versiyonu vardır. Değişik işletim sistemlerinde kullanabileceğiniz bu programı kişisel bilgisayar ve akıllı telefonlarınızda kullanmanız mümkündür. Sunduğu başlıca özellikler şunlardır;
Kullanıma sunulan 3 adet paket vardır:
KARAKTERISTIK | DEĞER |
---|---|
Çoklu giriş yapma | Aynı anda 6 arası cihazlar |
Desteklenen cihazlar | Windows, macOS, Linux, Android, iOS |
Para iade garantisi | 30 gün içerisinde |
Şifreleme | XChaCha20 |
Fiyat | 1,49$ |
Bedava sürüm | Evet |
Şimdi en önemli kısımlardan birine geldik. Yani bilgilerinizin ne kadar güvenli saklandığına. Dolayısıyla bu bölümü biraz daha dikkatle okumanızı tavsiye ediyorum.
Bu konuda program aşırı derecede iyi. Çünkü oluşturduğunuz şifreler uçtan uca şifrelenmekte.
Programda, NSA, Cloud Flare ve Google tarafından da kullanılan, XChaCha20 şifrleme algoritması kullanılıyor. Başka firmalar tarafından kullanılan AES algoritmasına göre daha iyi.
Programda sıfır bilgi yaklaşımı esas alınmakta. Yani oluşturduğunuz şifreyi şirketin kendi çalışanları dahi göremiyor. Daha da ilginci, eğer şifrenizi ve yedek kurtarma kodunuzu unutursanız hesabınızı sıfırlayıp herşeye tekrar başlamak zorunda kalıyorsunuz.
İki yönlü doğrulama güvenlik açısından önemli bir özellik. Çünkü birisi sizin parolanızı öğrense bile SMS doğrulama, mail doğrulama vb. iki yönlü doğrulama araçları ile de hesabı teyit etmesi gerekiyor. Bu da iki katmanlı bir güvenlik duvarı demek. Yani bazıları bu gibi güvenlik tedbirlerinden ara sıra şikâyet etse de hayat kurtarıcı tedbirler olduğu da tecrübelerle sabit.
Bu özellik de iki yönlü doğrulama gibi bilgilerinizi daha güvenli saklamanıza yarar. Kişiselleştirme konusunda çığır açan parmak izi, yüz tanıma vb. biyometrik doğrulama araçları hem daha kolay hem de daha güvenli. Çünkü hafızanızı dahi zorlamadan çok kolay şifreleme imkânı sunuyor. En büyük dezavantaj cihazın bozulması. Çünkü parmak izi okuyucunuz bozulursa mutlaka yedekleme gibi bir seçeneğiniz olması gerekiyor.
Uygulamanın bilgileri şifreli bir şekilde bulutta muhafaza etme özelliği var. Ayrıca cihazlarınız arasında senkronizasyon imkânı da mevcut. Uçtan uca şifreli olduğu için, yukarıda da bahsetmiştim, şirketin kendi çalışanları dahi bilgilerinizi göremiyor. Yani sıfır bilgi yaklaşımı var.
Çok kolay! Adım adım yapmanız gerekenler şunlar:
Aşağıdaki özellikler seçeceğiniz pakete bağlı olarak kullanımınıza sunulacaktır. Öncelikle özellikler hakkında bilgi sahibi olarak kendinize en uygun özellikleri içeren paketi seçmenizi tavsiye ederim. Yani okumaya devam edin!
Temel özelliklerden bir olan şifre ekleme özelliği ücretsiz versiyonda dahi limitsiz bir şekilde sunuluyor. Dolayısıyla ilave başka özellik istemeyen kullanıcılar için yeterli olabilecek bir özellik.
Uygulama kullanıcılarına şifre içe aktarma ve dışa aktarma imkânı sunuyor. Yani daha önceden oluşturduğunuz şifrelerinizi kolayca NordPass içerisine aktarabilirsiniz.
Benzer şekilde, eğer uygulamayı kullanarak şifrler oluşturmuş ve artık kullanmak istemiyorsanız şifrelerinizin tamamını dışa akatarıp hesabınızı kapatabilirsiniz. Üstelik bu işlemler tamamen güvenli bir şekilde yapılabiliyor.
Uygulama ile değişik özelliklere ve zorluk seviyesine sahip şifreler oluşturabiliyorsunuz. Daha doğru bir tabirle, uygulama sizin için şifreler oluşturabiliyor. Oluşturmak istediğiniz şifrelere ait ilave özellikler koyabiliyorsunuz. Örneğin; büyük-küçük harf duyarlılığı, rakam, sembol gibi unsurlar ekleyebiliyorsunuz.
Google’ın kullanıcılarına sunduğu bir hizmet olan şifre kaydetme ve daha sonradan otomatik doldurma özelliği NordPass ‘de de var. Yani bir uygulamaya ilk kez kaydolduğunuzda size kullanıcı adınızı ve şifrenizi kaydetmek isteyip istemediğinizi soruyor, eğer kaydetmek isterseniz o uygulamaya tekrar giriş yaparken kullanıcı adınızı ve şifrenizi otomatik olarak dolduruyor.
Yani o uygulamaya ait kullanıcı adı ve şifreyi tekrar tejrar hatırlayıp girme zahmetinden sizi kurtarmış oluyor. Tabi bunun bazı dezavantajları da var. Devamlı olarak şifre girmeden sisteme giriş yaptığınız için şifrelerinizi unutma ihtimali doğuyor. Onun için Ana Kurtarma Kodunuzu kesinlikle unutmamalısınız. Ayrıca cihaz çalınma durumlarında da cihazınızı açan kişinin şifre girme ihtiyacı olmuyor. En azından siz hesabınızı kapatana kadar.
Uygulama tarafından sunulan diğer bir önemli özellik de şifre gücü kontrolüdür. Bu özellik sayesinde oluşturduğunuz şifrelerin güç seviyesini görebilme şansına sahip olabiliyorsunuz. Böylece yüksek seviyede güvenli şifreler oluşturabiliyorsunuz.
Uygulamanın kullanımı gerçekten çok kolay. Aslında bu kolaylık biraz çok fazla özellik olmamasından da kaynaklanıyor olabilir. Sade ve net bir kullanım sunan uygulamanın tasarımı da gerçekten başarılı.
Başka uygulamalardan geçiş de kolay. Çünkü başka uygulamalarda kullandığınız tüm şifreleri içe aktarabiliyorsunuz. Hem PC (Windows, Mac ve Linux) hem de telefon için kullanabileceğiniz uygulamanın kurulumu da oldukça kolay.
Uygulama geniş bir yelpazede uyumluluk sağlıyor. Kişisel bilgisayarlarınız için Windows, macOS, Linux işletim tabanlarınızda kullanabilirsiniz. Akıllı telefonlarda da Android ve IOS’un desteklediği uygulamanın Chrome, Firefox, Edge, Brave ve Opera eklentileri mevcut. Ayrıca herhangi bir uygulama yüklemeden direk olarak tarayıcı aracılığı ile de kullanabilirsiniz.
Müşteri hizmetleri de önemli konulardan biridir. Gerek teknolojik altyapı gerekse personelin ilgisi müşteri hizmetleri desteğinin kalitesini ortaya koyuyor.
Uygulama SSS (Sık Sorulan Sorular) ve e-mail desteği sağlıyor. Direk telefonla destek olmaması bir eksiklik gibi görülebilir ancak bence yazılı iletişim müşteri desteği için daha uygun.
SSS hizmeti kısıtlı sayılabilir ancak e-mail hizmeti bu açığı kapatıyor. Çünkü problemi ele alış ve müşteriye çözüm sunuş tarzları çok iyi. Çoğu zaman açıklamalı, şekillerle desteklenmiş ve detaylı anlatımlar size probleminizi hemen halledebilme fırsatı sunuyor.
Burada sizlere iki karşılaştırma sunacağım. Böylece hem farklı alternatifleri de değerlendirme imkânınız hem de uygulamanın artılarını eksilerini görme fırsatınız olacak.
Aslında iki uygulama birbirine çok yakın. Her ikisi de sade ve çok özellik sunmuyor. Kullanıcılarına sundukları bir çok hizmet aynı. Belli başlı farklılıklar ve benzerlikleri aşağıda bulabilirsiniz.
Sizlere bu yazımda NordPass ile ilgili bilgi ve tecrübelerimi aktardım. Temel özelliklerinden bahsettiğim uygulamanın aynı zamanda kullanım ve uyumluluk özelliklerini ele aldım.
Daha sonra da, iki muadil şifre yöneticisi ile karşılaştırarak yazımı bitirdim. Karar verme sürecinizde yararlı bilgiler sundum.
Hepinize güvenli bir dijital dünya diliyorum.